Truskawki rozgniatane ze śmietanką i cukrem, to wspomnienie lata.
Siadało się w upalny dzień, z miseczką czy kubeczkiem, pełną truskawek polanych gęstą śmietaną i posypanych cukrem i rozgniatało widelcem ile sił.
Nie miksowane, ale właśnie rozgniatane widelcem - prawdziwa ambrozja.
Zachciało mi się takich truskawek, ale w postaci lodów na patyku.
Nie są to kremowe lody, a orzeźwiające lizaki lodowe.
Przygotowanie ich zajmie dosłownie kilka minut, nie licząc czasu mrożenia.
Potrzebne będą:
250g truskawek
125ml śmietanki kremówki
80g serka mascarpone
ok.10 listków bazylii
można ew. minimalnie dosłodzić, do smaku i wedle uznania
Wszystko zmiksować, przelać do foremek na lody, zamrozić i gotowe!
Smacznego!
6 komentarzy:
uwielbiam, takie lody są najlepsze na świecie
Poproszę trzy, dla mnie i dla braci...
Właściwie dla mnie to dwa!
Takie proste i jakie smaczne!
cudowne zdjęcie ! ! ! i przepis zapożyczam, bo bez jajek ;)
wyglądają jak lato zamknięte na patyku. uwielbiam smak truskawek ze śmietaną, jak tylko je gdzieś znajdę, wreszcie wypróbuję swoje foremki do lodów. pozdrawiam! :)
Moje dziewczyny uwielbiają takie lody! Muszę przygotować kolejną porcję! Mniam! Zdjęcie cudo:)
Prześlij komentarz