2014/08/14

Szarlotka owsiano-gryczana.

Ostatnio mam wielką ochotę na mąkę gryczaną, przepadam za tym smakiem, dodaję ją niemal do wszystkiego: naleśników, placków chleba, a ostatnio zachciało mi się szarlotki, z tym ziemisto-orzechowym posmakiem i koniecznie z płatkami owsianymi, czułam, że to będzie świetne połączenie. 
Chciałam maksymalnie uprościć jej przygotowanie i wszystkie składniki na spód i kruszonkę przygotowałam w malakserze. Ciasto wyszło wspaniałe, kruszonka sypka i smakująca jak ciepłe, owsiane ciasteczko. W testach organoleptycznych (czytaj: podaję ciasto i nie mówię z jakiej mąki jest robione) nie została wykryta mąka gryczana, za to ciasto bardzo smakowało i zebrało komplementy. Polecam, tym bardziej, że i na targu i u sąsiadów na drzewie widzę pełno antonówek. To świetny czas na szarlotki.





Szarlotka owsiano-gryczana
przepis zgodny z KPP

Nadzienie:
1,5kg jabłek
2 łyżki masła
1/3 szkl. ksylitolu lub brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej - wg upodobania)
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli

Jabłka obrać i pokroić w 1cm kostkę, masło rozpuścić na patelni, dodać ksylitol lub cukier, smażyć, aż powstanie niezbyt gęsty karmel. Dodać cynamon, imbir, sól i pokrojone jabłka, dusić do miękkości, ostudzić.

Ciasto:
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1/2 szkl.  ksylitolu lub cukru
szczypta imbiru
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1szkl. płatków owsianych (lubię pełnoziarniste, nieoczyszczone, ale zwykłe czy górskie też będą w porządku)
3/4 szkl. mąki gryczanej

Płatki owsiane wsypać do malaksera i zmielić krótko, przez ok. 10-20sek., nie na proszek, tak żeby zostały grubsze kawałeczki (można zrobić to również blenderem ręcznym lub w młynku do kawy). Dodać, imbir, sól, sodę oczyszczoną, mąkę gryczaną, ksylitol lub cukier i zmiksować do wymieszania, 2-3sek. Dodać żółtko i masło, miksować do połączenia składników. Ciasto można też oczywiście wyrobić ręcznie, najpierw siekając nożem mąkę z masłem i resztą składników, potem wyrobić ręcznie, aż powstaną okruszki.
Foremkę o wymiarach ok 23x23cm wyłożyć pergaminem, na dno wyspać trochę więcej niż połowę ciasta, lekko docisnąć dłonią. Foremkę i malakser z resztą ciasta wstawić na 15min. do lodówki, w tym czasie nagrzać piekarnik do 175st.C
Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka, na wierzch wysypać resztę sypkiego ciasta, piec ok. 45 min. Ciasto jest dość delikatne, kruche, ale dobrze kroi się w kwadraty i nakłada szerokim nożem czy łopatką. Kruszonka smakuje jak sypkie owsiane ciasteczko. Pyszne jeszcze lekko ciepłe.

Smacznego!


24 komentarze:

Anonimowy pisze...

uwielbiam szarlotki♥
pedze do sklepu po make gryczana :)

Lena pisze...

Ileż zdrowia i smaku w jednym cieście :)

Unknown pisze...

Wygląda bajecznie!

foodthatcomforts pisze...

Będę marzyc o tej szarlotce cały dzień! A jak tylko wrócę z Irlandii do Polski to upiekę ją jako pierwsze ciasto :)

Melka pisze...

Zdecydowanie TAK szczególnie w tak pochmurny i chłodny dzień:-)pozdrawiam ciepło!

Margarithes pisze...

wygląda smacznie, dziękuję :)

whiness pisze...

To ja poproszę kawałek! Z gałką lodów waniliowych i mocną, parzoną kawą. To byłby wieczór idealny dla moich kubków smakowych, które stęskniły się już za wypiekami pełnymi polskich jabłek...

margot pisze...

Takie ciasto to ja rozumiem , bardzo mi się widzi

Martha pisze...

Wow, taka szarlotka była z pewnością pyszna! ; )
Świetny pomysł!

treize pisze...

Przepysznie wygląda. Szkoda, że nie mam w czym zmielić płatków, chętnie bym upiekła.;)

teenager ;) pisze...

przepis na tą szarlotkę ekspresowo zapisuję i jeszcze szybciej chcę ją zrobić! nie dosyć, że pyszna to jeszcze zdrowa :) tak apetycznie wygląda!

Unknown pisze...

jako, że szarlotki ze względu na dużą ilość jabłek są u mnie ostatnio na porządku dziennym to chętnie zainspiruję się Twoim przepisem :)

Zuza pisze...

bajeczna :) zapisałam sobie do wypróbowania. koniecznie!

Majana pisze...

Piękne zdjęcia, a szarlotka wygląda przepysznie. Chętnie spróbuję,
pozdrawiam :)

gin pisze...

Też się zakochałam w mące gryczanej, jest niesamowita :) Pysznie wygląda ta Twoja szarlotka :)

Unknown pisze...

Fajny blog :)Zapraszam do mnie
domek12.blogspot.com/

Nina pisze...

Pyszne ciasto! Połączenie płatków owsianych i kaszy gryczanej rewelacyjne.

Zrobiłam w małej tortownicy, bo ciasta było jakoś mało (zaczęłam od większej foremki). Przez to całość wyszła wysoka.

Pozdrawiam serdecznie

Unknown pisze...

Dziękuje za przepis, szarlotka wyszła przepyszna :)

Patrycja pisze...

Bardzo się cieszę, na zdrowie! :-)

ja.katti pisze...

Patrycjo Czy sode mogę zastąpić proszkiem do pieczenia?

Patrycja pisze...

ja.katti
Tak :)

Unknown pisze...

Czy można nie mieli płatków owsianych? Mam też mąkę owsianą.

Patrycja pisze...

Oczywiście może być mąka owsiana, zamiast płatków

Unknown pisze...

A ile gram mąki gryczanej i płatków?