Ostatnio mam wielką ochotę na mąkę gryczaną, przepadam za tym smakiem, dodaję ją niemal do wszystkiego: naleśników, placków chleba, a ostatnio zachciało mi się szarlotki, z tym ziemisto-orzechowym posmakiem i koniecznie z płatkami owsianymi, czułam, że to będzie świetne połączenie.
Chciałam maksymalnie uprościć jej przygotowanie i wszystkie składniki na spód i kruszonkę przygotowałam w malakserze. Ciasto wyszło wspaniałe, kruszonka sypka i smakująca jak ciepłe, owsiane ciasteczko. W testach organoleptycznych (czytaj: podaję ciasto i nie mówię z jakiej mąki jest robione) nie została wykryta mąka gryczana, za to ciasto bardzo smakowało i zebrało komplementy. Polecam, tym bardziej, że i na targu i u sąsiadów na drzewie widzę pełno antonówek. To świetny czas na szarlotki.
Szarlotka owsiano-gryczana
przepis zgodny z KPP
Nadzienie:
1,5kg jabłek
2 łyżki masła
1/3 szkl. ksylitolu lub brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej - wg upodobania)
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
Jabłka obrać i pokroić w 1cm kostkę, masło rozpuścić na patelni, dodać ksylitol lub cukier, smażyć, aż powstanie niezbyt gęsty karmel. Dodać cynamon, imbir, sól i pokrojone jabłka, dusić do miękkości, ostudzić.
Ciasto:
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
1/2 szkl. ksylitolu lub cukru
szczypta imbiru
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1szkl. płatków owsianych (lubię pełnoziarniste, nieoczyszczone, ale zwykłe czy górskie też będą w porządku)
3/4 szkl. mąki gryczanej
Płatki owsiane wsypać do malaksera i zmielić krótko, przez ok. 10-20sek., nie na proszek, tak żeby zostały grubsze kawałeczki (można zrobić to również blenderem ręcznym lub w młynku do kawy). Dodać, imbir, sól, sodę oczyszczoną, mąkę gryczaną, ksylitol lub cukier i zmiksować do wymieszania, 2-3sek. Dodać żółtko i masło, miksować do połączenia składników. Ciasto można też oczywiście wyrobić ręcznie, najpierw siekając nożem mąkę z masłem i resztą składników, potem wyrobić ręcznie, aż powstaną okruszki.
Foremkę o wymiarach ok 23x23cm wyłożyć pergaminem, na dno wyspać trochę więcej niż połowę ciasta, lekko docisnąć dłonią. Foremkę i malakser z resztą ciasta wstawić na 15min. do lodówki, w tym czasie nagrzać piekarnik do 175st.C
Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka, na wierzch wysypać resztę sypkiego ciasta, piec ok. 45 min. Ciasto jest dość delikatne, kruche, ale dobrze kroi się w kwadraty i nakłada szerokim nożem czy łopatką. Kruszonka smakuje jak sypkie owsiane ciasteczko. Pyszne jeszcze lekko ciepłe.
Smacznego!
24 komentarze:
uwielbiam szarlotki♥
pedze do sklepu po make gryczana :)
Ileż zdrowia i smaku w jednym cieście :)
Wygląda bajecznie!
Będę marzyc o tej szarlotce cały dzień! A jak tylko wrócę z Irlandii do Polski to upiekę ją jako pierwsze ciasto :)
Zdecydowanie TAK szczególnie w tak pochmurny i chłodny dzień:-)pozdrawiam ciepło!
wygląda smacznie, dziękuję :)
To ja poproszę kawałek! Z gałką lodów waniliowych i mocną, parzoną kawą. To byłby wieczór idealny dla moich kubków smakowych, które stęskniły się już za wypiekami pełnymi polskich jabłek...
Takie ciasto to ja rozumiem , bardzo mi się widzi
Wow, taka szarlotka była z pewnością pyszna! ; )
Świetny pomysł!
Przepysznie wygląda. Szkoda, że nie mam w czym zmielić płatków, chętnie bym upiekła.;)
przepis na tą szarlotkę ekspresowo zapisuję i jeszcze szybciej chcę ją zrobić! nie dosyć, że pyszna to jeszcze zdrowa :) tak apetycznie wygląda!
jako, że szarlotki ze względu na dużą ilość jabłek są u mnie ostatnio na porządku dziennym to chętnie zainspiruję się Twoim przepisem :)
bajeczna :) zapisałam sobie do wypróbowania. koniecznie!
Piękne zdjęcia, a szarlotka wygląda przepysznie. Chętnie spróbuję,
pozdrawiam :)
Też się zakochałam w mące gryczanej, jest niesamowita :) Pysznie wygląda ta Twoja szarlotka :)
Fajny blog :)Zapraszam do mnie
domek12.blogspot.com/
Pyszne ciasto! Połączenie płatków owsianych i kaszy gryczanej rewelacyjne.
Zrobiłam w małej tortownicy, bo ciasta było jakoś mało (zaczęłam od większej foremki). Przez to całość wyszła wysoka.
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuje za przepis, szarlotka wyszła przepyszna :)
Bardzo się cieszę, na zdrowie! :-)
Patrycjo Czy sode mogę zastąpić proszkiem do pieczenia?
ja.katti
Tak :)
Czy można nie mieli płatków owsianych? Mam też mąkę owsianą.
Oczywiście może być mąka owsiana, zamiast płatków
A ile gram mąki gryczanej i płatków?
Prześlij komentarz