2008/07/19
Truskawki. Chłodnik.
Tak się złożyło, że narodziny Trufli przypadły na sezon truskawkowy i mój pobyt w Polsce. Kocham truskawki miłością ślepą! Tęsknię za nimi już odkąd zaczyna się na nie sezon przeczuwając rychły jego koniec i kolejny rok czekania. Truskawki w grudniu to juz nie-to-sa-mo. Może jeszcze zamrożone latem, z których robię mus, przyprawiają o lekkie drżenie, które na chwilę daje nam złudzenie, iż za oknem ogród pachnie upałem.
Truskawki na Wyspach nawet w sezonie nie mają ani szczypty tego smaku i uroku jakie posiadają polskie, zgodzi się ze mną każdy, kto miał nieprzyjemność kosztować tych pierwszych i rozkosz smakowania tych drugich (szczególnie zrywanych prosto z krzaka w ogrodzie dziadków, dzieciństwo zdecydowanie ma smak truskawkowy).
Klasyczne połączenie ze śmietaną zna każdy. Durszlak truskawek + miseczka smietany i odpływałyśmy z D. na długie chwile;) Miksowane z zimnym kefirem i słodzikiem orzeźwiają.
Posypane świeżo mielonym pieprzem i pokropione balsamico zaskakują: pasują zarówno do lodów waniliowych jak i mięsa z grilla ( wtedy należy dodać do nich bardzo dojrzałych pomidorków cherry, pokropić balsamico z najlepszą oliwą extra virgin i ew. dosmaczyć miodem gryczanym i świeżą bazylią).
Przełożone plastrami bardzo zimnego białego sera, polane musem ( sporą garść truskawek + ew. taka sama ilość borówek miksujemy z kopiastą łyżką śmietany/ gęstego jogurtu, dosładzamy czym kto lubi: ciemnym miodem,fruktozą oraz kroplą esencji waniliowej)zdecydowanie umilają upalny podwieczorek w cieniu orzecha.
Jednak moim zdecydowanym faworytem jest chłodnik truskawkowy, smak mojego dzieciństwa, od lat niezmienny.
Chłodnik truskawkowy
30 dkg(lub nieco więcej)truskawek
4 goździki
szczypta mielonego cynamonu
szczypta soli
fruktoza (lub cukier)
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 22%
parę kropli soku z cytryny
Do 1,5-2 litrów wrzątku dodajemy w odstępach 1 minutowych:
cynamon, fruktozę, goździki, sól, truskawki, sok cytrynowy.
Gotujemy na średnim ogniu aż truskawki będą miękkie. Dodajemy śmietanę, gotujemy 2-3 minuty. Chłodzimy i miksujemy.
Chłodnik musi być bardzo zimny. Najlepszy z fusilli ugotowanym al dente.
Przepis zgodny z KPP oraz MM.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz